Ekonomi

Euro bölgesi kredileri durgunlaşıyor, ECB Haziran’da faiz indirebilir

Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından bugün açıklanan verilere göre, Avro bölgesinde kredi faaliyetleri Mart ayında durgun seyretti ve tüketici enflasyon beklentileri azaldı. Bu eğilim, şu anda ekonomiyi yavaşlatan yüksek borçlanma maliyetlerine bağlanıyor. Enflasyonun %2’lik hedefin biraz üzerine çıkması ve ekonomik büyümenin durması nedeniyle ECB’nin Haziran ayından itibaren faiz oranlarında indirime gitmesi bekleniyor.

ING’de Avro bölgesi için çalışan kıdemli ekonomist, verilerin temkinli faiz indirimi beklentisiyle uyumlu olduğunu belirtti. İstatistikler, ECB’nin enflasyonu yönetme çabalarının bir sonucu olarak yüksek faiz oranlarının hem borç alanları hem de borç verenleri caydırdığını ortaya koyuyor. Şirketlere verilen banka kredileri Mart ayında %0,4 oranında artış göstererek bir önceki aya göre %0,3’lük hafif bir yükseliş kaydetmiştir. Hane halkına verilen krediler Şubat ayındaki %0,3’ten %0,2’ye gerileyerek son on yılın en düşük seviyesine ulaşmıştır.

ECB anketine göre, Mart ayında tüketiciler önümüzdeki yıl için enflasyon beklentilerini Aralık 2021’den bu yana en düşük seviye olan %3,0’e çekti. Bununla birlikte, üç yıl sonraki enflasyon beklentileri dört ay üst üste %2,5’te sabit kaldı.

ECB politika yapıcısı Fabio Panetta Perşembe günü, aşırı kısıtlayıcı bir para politikasının uzun süreli ekonomik zayıflığa yol açma potansiyeline ilişkin endişelerini dile getirdi. Olumlu bir gelişme olarak, Avro bölgesinde ekonomik eğilimlerin erken bir göstergesi olabilen para arzı %0,9 oranında artarak bir önceki yılın Mayıs ayından bu yana en hızlı büyümeyi kaydetti. Bu durum, ekonomik toparlanma ya da istikrarın olası işaretlerini gösteren bazı son verilerle uyumludur.

Geçtiğimiz yıl enflasyonda yaşanan düşüşe rağmen, artan enerji maliyetleri, süregelen hizmet enflasyonu ve ticareti sekteye uğratabilecek jeopolitik gerginlikler gibi zorluklar nedeniyle ekonomik görünüm hala belirsizliğini koruyor.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu