İş

Türkiye ile Mısır Ticaret Hacmini 15 Milyar Dolara Çıkarmayı Hedefliyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve beraberindeki iş adamlarından oluşan heyet, Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Ahmed Samir Saleh ile birlikte Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen ‘Türk ve Mısırlı İşadamları Yuvarlak Masa Toplantısı’na katıldı. Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Salih, düzenlediği basın toplantısında Bakan Bolat’ı tebrik ederek, ‘Türkiye Cumhuriyeti 100. yılını kutluyor. Bu fırsatı size tebriklerimi iletmek için kullanmak istiyorum. “Umarım önümüzdeki günler sizin için daha parlak olur” dedi.

Heyetlerle yapılan görüşmenin ardından iki Bakan ortak basın açıklaması yaparken, Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Salih de konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

‘Bu ziyaret 10 yıl aradan sonra yapılan ilk ziyarettir. Çok değerli bir ziyaret olduğunu burada vurgulamak isterim. İki ülke arasında 10 yıllık bir sakinlik dönemi yaşandı. Şu anda Türkiye ile Mısır arasındaki ticaret hacmi 10 milyar dolar civarında ve bu 2022 rakamı. Buna petrol türevleri de dahil. Şu anda önemli bir plan üzerinde çalışıyoruz. Ortak çalışmalarımızda önümüzdeki 5 yılda 10 milyarı 15 milyara nasıl çıkarabileceğimizi tartıştık.’

Bakan Saleh, iki ülke arasındaki iş birliğinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, Türk firmalarının ürünlerinin Afrika kıtasına taşınması konusunu görüştüklerini, bu konuda Ro-Ro hattının kurulmasının önemli olduğunu belirtti.

‘TİCARET HACMİNİ 15 MİLYAR DOLARA YÜKSELTİRECEĞİZ’

Ticaret Bakanı Ömer Bolat basın toplantısında şu açıklamalarda bulundu;

‘Ağustos ayında Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Ahmet Samir Salih’in ülkemize yaptığı ziyaretin ardından ticari ilişkilerimizde belirlediğimiz yol haritası doğrultusunda iş adamlarımızla birlikte Mısır’dayız. Ziyaretimiz kapsamında DEİK ve Mısır Sanayi Odaları Federasyonu’nun düzenlediği, Mısırlı Bakan kardeşim Salih Bey’le birlikte her iki ülkeden iş adamlarının katıldığı Türkiye-Mısır Yuvarlak Masa Toplantısına katıldık.

Toplantı sonunda ülkelerimiz arasındaki ticaretin 15 milyar dolara çıkarılmasına yönelik adımlarımızı içeren Ortak Bildiri’yi imzaladık. 2007 yılında ülkelerimiz arasında STA’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte 1,5 milyar dolar olan ticaret hacmimiz 10 milyar dolar seviyesine yaklaştı. Ortak Bildiri’de de belirtildiği gibi özel sektörümüzün iş birliğiyle 15 milyar dolarlık hacim hedefine çok daha kısa sürede ulaşacağımıza inanıyoruz.

Basın toplantısının sonunda Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Salih, ‘Türkiye Cumhuriyeti 100’üncü yılını kutluyor. Bu fırsatı size tebriklerimi iletmek için kullanmak istiyorum. Bakan Bolat’ı, “İnşallah önümüzdeki günler sizler için daha aydınlık olur” diyerek tebrik etti. Bakan Bolat ve Bakan Salih, iki ülke arasındaki ticaretin 15 milyar dolara çıkarılmasına yönelik adımların yer aldığı Ortak Bildiri’ye imza attı.

zile-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu