Ekonomi

AKSA ile 15 yıllık yeni sözleşme imzalandı

Aksa Enerji, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KİB-TEK) ile tarihi sözleşmeye imza attı. İmzalanan 15 yıllık ABD doları bazlı sözleşme kapsamında fizibilite sonrası Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) “enterkonnekte denizaltı elektrik kablosu” ile birbirine bağlayacak olan Aksa Power, KKTC’nin enerji arz güvenliği için yıllardır hayalini kurduğu bir projeyi hayata geçirecek.

Bu yeni anlaşma kapsamında Aksa Enerji, KKTC halkının kesintisiz elektriğe erişimine katkı sağlamak amacıyla Kalecik Kombine Çevrim Akaryakıt Santrali’ndeki meclisin kapasitesini 35 MW, adadaki heyetin gücünü ise 188 MW’a çıkaracak.

Türkiye ile KKTC arasında güç köprüsü kuracağız

İmzalanan yeni sözleşme hakkında konuşan Aksa Power Yönetim Kurulu Lideri ve CEO’su Cemil Yarari, “Türkiye ile KKTC arasında enterkonnekte denizaltı elektrik kablosu ile enerji köprüsü kurmayı hedefliyoruz. Fizibiliteden sonra bu dev projenin hayata geçmesi için hızlı adımlar atacağız” dedi. Şirket olarak şiddet içeren projelerin hızla hayata geçirilmesi konusunda küresel bir deneyime sahip olduklarının altını çizen Yarari, “KKTC’de de yıllardır hayali olan bu enerji köprüsüne Aksa Enerji’nin imzasını atacağız” dedi.

Aksa Enerji’nin Kalecik Kombine Çevrim Fuel Oil Santrali ile 20 yıldır Kuzey Kıbrıs halkına elektrik verdiğini ve bugün KKTC’nin elektrik ihtiyacının yarısını karşıladıklarını belirten Fikiri, “KIB-TEK ile imzaladığımız 15 yıllık yeni sözleşme kapsamında var gücümüzle vermeye devam edeceğiz. Kıbrıs Türk halkının enerji arz güvenliğine katkı sağlamaya devam edeceğiz. Bu kapsamda adadaki mevcut santralimizin kapasitesini 35 MW artırarak kurulu gücümüzü hızla 188 MW’a çıkaracağız.”

Yenilikçi Projelerle Sürdürülebilir Yüksek Büyümeye Devam Etmek

Aksa Power olarak “Sürdürülebilir Yüksek Büyüme” stratejisi doğrultusunda coğrafyaya ve kaynak çeşitliliğine değer verdiklerini vurgulayan Cemil Yarari, “2030 hedeflerimiz kapsamında mevcut ve yeni coğrafi bölgelerde uzun vadeli ve yenilikçi projeleri yakından takip ediyoruz. KKTC ile Türkiye arasında enterkonnekte bir denizaltı elektrik kablosuyla kurmayı planladığımız enerji köprüsü, bu bağlamda yenilikçi olduğu kadar tarihi sayılacak adımlardan biri olacaktır.”

iznikajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu