Haber

Numan Kurtulmuş’un TBMM’deki Konuşmasında Gerginlik Yükseldi, CHP ve AKP Milletvekilleri Birbirlerinin Üzerine Yürüdüler

AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un 2023 Bütçe Yasa Tasarısı’na ilişkin yaptığı konuşmada, TBMM Genel Kurulu’nda CHP ve AKP’li milletvekilleri arasında tansiyon yükseldi ve iki kümenin milletvekilleri karşı karşıya geldi. Gerginlik sırasında Dışişleri Komisyonu Başkanı AKP İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu’yu darp etmeye çalıştı. Her iki partinin grup başkan yardımcılarının araya girerek tansiyonu düşürmesi üzerine görüşmeye ara verildi.

2023 Bütçe Kanunu’nun tamamı bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülüyor. Saat 12.00’de başlayan görüşmelerde üç kez orta verildi. Saat 20.00 sıralarında kürsüye gelen AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, kendisinden önce konuşan muhalefet üyelerinin eleştirilerine yanıt verdi. Kurtulmuş özetle şunları söyledi:

“MİLLETVEKİLLERİMİZİN KİMLER TARAFINDAN BELİRLENMESİ VE SEÇİLMESİ AÇIKTIR”

“AK Parti Kümesi ile formda, gergin ve hatta yer yer aşağılayıcı sözlerle konuşmanın doğru olmadığını, Türkiye’nin ikinci büyük partisinin liderine yakışmadığını ifade etmek isterim. Milletvekillerimizin kimler tarafından belirlendiği, kimler tarafından seçildiği ortadadır.Meclisteki milletvekillerinin hiçbirine hakaret etmedik, hakaret etmeyi de düşünmedik.Senin milletvekillerini kimin, nasıl belirlediğini herkes biliyor. Başkanların ve parti delegasyonlarının oyları helaldir. Milletvekillerini milletin kendisi seçer.

“BÜTÇEYİ BAŞKAN YARDIMCISI VEYA BAKAN ARKADAŞLARINDAN HİÇBİR ŞEY DOĞAL OLAMAZ”

Burada Cumhurbaşkanlığı bütçesini sunma görevi, Meclis İçtüzüğünün 62. maddesine göre Cumhurbaşkanı yardımcısı veya Cumhurbaşkanının belirleyeceği bir bakana aittir. Başkan Yardımcısının veya rastgele bir bakan arkadaşının burada bütçeyi savunması ve okuması kadar olağan bir şey yok.

Bu Meclis bir Gazi Meclisidir. AK Parti’yle, CHP’yle, HDP’yle, MHP’yle, İYİ Parti’yle. 15 Temmuz’da hep birlikte direnen bir Meclis’tir. Kimsenin bu Meclisin ruhunu ayaklar altına almaya hakkı yoktur. Bu Meclisin emektarına saygı duymuyorsanız, neye saygı duyacaksınız?

“KILIÇDAROĞLU’NUN KONUŞMASI GENEL KURUL BÜTÇE KONUŞMASI DEĞİL, CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞI KONUŞMASIYDI”

Sayın Kılıçdaroğlu, konuşmasının sonuna hep ‘diktatör’ dediği bir sıfat ekledi ve ‘zalim’ dedi. Halktan cevap yok dedi. Halkta bir dayanağı olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu’na diyoruz ki: Madem Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuoyunda bir karşılığı yok, lütfen adaylığınızı özel alana duyurunuz. Aslında Sayın Kılıçdaroğlu’nun buradaki konuşması bir Genel Kurul Bütçe konuşması değil, cumhurbaşkanı adaylığı konuşmasıydı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Sayın Genel Başkanı, sürekli olarak Cumhurbaşkanı’nın Meclis’i feshetme yetkisinden bahsetmiştir. Daha geçen gün 6’lı tablo önerisi olarak gelen Anayasa teklifinde Cumhurbaşkanı’nın gerektiğinde Meclis’i feshetme yetkisini unutmuş görünüyorlar.

“‘Hileli zarlarla seçimleri kazanmak’ lisanını sözlüğümüzde BULAMAZSINIZ”

Faiz oranlarıyla ilgili yanlış rakamları kamuoyu ile paylaşmayın. Faizin toplam bütçe içindeki payı 2002’de yüzde 43,2, 2022’de yüzde 11,3. 2002’de 100 liranın 85,7 lirası faize gidiyor, şimdi 15,5 lirası faize gidiyor. Hileli zarlarla seçim kazanma taktiklerinden bahsedildi. ‘Hileli zarlarla seçim kazanmak’ tabirini bizim sözlüğümüzde bulamazsınız. Milletin gönlüne girerek, milletin bağrında kalabilmekle, milletin çarşısında olmakla, milletin halayında, nikahında, cenazesinde bulunmakla seçimleri kazanıp Meclis’e geleceğiz. Milletin iradesiyle sandıklardan çıkıyor, halkın helal oyu ile iktidar oluyoruz ve başka yol tanımıyoruz. Ne 367’nin gölgesine sığınıyoruz, ne de Cumhuriyet Mitinglerinin gölgesine sığınıyoruz. Türkiye’de bir grup küresel vesayet merkezinin önünde de el ele durmuyoruz.

Keşke Maraş neden kapalıydı? Neden o zaman yüzünün kızarmadığını söyledin? Artık KKTC’nin Maraş bölgesini de açarak milletimizin huzuruna gururla çıkıyoruz. Keşke Karabağ neden 30 yıl Ermeni işgali altında kaldı, neden buna göz yumdunuz diyeceksiniz. Artık Karabağ Azerbaycan’ın yurdudur ve kıyamete kadar da Azerbaycan yurdu olarak kalacaktır.

Benden önceki konuşmalarda AK Parti ‘Kürt düşmanı’ ilan edildi. Bunu kategorik olarak reddettiğimizi belirtmek isterim. İnsanların yaratılışta ortak, Müslümanların din kardeşi olduğuna inanan bir zihniyetten geliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Kürt kardeşlerimiz ve bu coğrafyada yaşayan tüm kardeşlerimiz bizim kardeşimizdir. Bu ülkenin Kürt vatandaşları birinci sınıf vatandaşlarımızdır ve Türkiye’deki 85 milyon vatandaşımızdan hiçbir farkları yoktur. Bu bölgede asla ve asla insanları etnik kökenlerine veya mezheplerine göre ayırmıyoruz. İnsanları mezhep ve etnisitelerine göre ayırmak emperyalizmin bir oyunudur.”

MEP’LER BİRBİRİNİN ÜSTÜNE YÜRÜDÜ

Numan Kurtulmuş konuşurken CHP grubu ‘Zindaşti’, ‘damat’ dedi. AKP grubu yanıt verince Şentop, milletvekillerini Tüzüğe uymaları konusunda uyardı.

Kurtulmuş konuşmasını sürdürürken, CHP ve AKP’li milletvekilleri arasında tartışma çıktı. İki grup milletvekili birbirinin üzerine yürüdü. Gerginlik sırasında TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı da olan AKP İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu’yu darp etmeye çalıştı. İki partinin grup başkan yardımcıları araya girerek gerilimi yatıştırdı. Toplantıya verilen 5 dakikalık aranın ardından ortalık sakinleşti.

“TÜRKİYE’NİN YÜZYILI OTORİTİKLERİN KARŞISINDA DEMOKRASİ YÜZYILI OLACAK”

Aranın ardından tekrar kürsüye çıkan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yapılanların arkasındaki ana gücün zihniyet devrimi olduğunun ve Türkiye’de büyük bir özgüvenin inşa edilmesiyle milletimizin ‘bunu yapamayız, yapamayız’ gibi mazeretlerinin olduğunun altını çizmek isterim. izin ver evladım’ artık gündemde değil. Şimdi bu başarının üzerine ikinci aşamaya ikinci hedefimize gidiyoruz. Türkiye bu anlamda 21. yüzyıl tek partinin değil ortak hedefidir. İster Cumhur İttifakı’nın, ister Cumhur İttifakı’nın değil, önümüzdeki dönemde tüm Türkiye’nin de.Türkiye’yi sözü ve gücü yeryüzünün her yerine ulaşan bir ülke yapma amacı demektir.Türkiye’nin yüzyılı istibdada, adalete karşı demokrasidir ve insani bir yüzyıl olacaktır. eşitlik ve eşitsizliğin ortadan kaldırıldığı, kapsayıcılığın ve ayrımcılığın ortadan kaldırıldığı.

CHP grubu, konuşmasının ardından el sallayarak “güçten düştüklerini” ifade ederken, Kurtulmuş da rabia işaretiyle karşılık verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu