Sağlık

Heimlich manevrası nasıl yapılır? Fahrettin Koca tarafından paylaşıldı

Heimlich hareketi, bir kişi boğulduğunda kullanılan ilk yardım tekniğidir.

Bakan da bu uygulamaya dikkat çekmek amacıyla bir paylaşım paylaştı.

Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, solunum yollarının nefes almayı engelleyecek şekilde tıkanması durumunda uygulanan Heimlich hareketinin hayat kurtarıcı olduğunu hatırlattı.

“Bu teknik çoğumuzun öğrenmesi için yeterince kolaydır.”

Videolu açıklamaya yer veren Fahrettin Koca, şu notu ekledi:

“Solunum yollarının nefes almayı engelleyecek şekilde tıkanması durumunda Heimlich manevrası hayat kurtarıcıdır. Özellikle çocuklarda bu kritik durumda hemen 112 aranmalı ve biliniyorsa vakit kaybetmeden Heimlich manevrası uygulanmalıdır. Bu teknik o kadar kolay ki çoğumuz öğrenebilir. Videomuzu izleyin ve öğrenin. Korkmayın.”

Yetişkinlerde

Sağlık çalışanının açıkladığı üzere adım adım uygulanması gereken adımlar şu şekilde:

“Eğer mağdurun nefes alması ve öksürmesi zayıflarsa veya morarmaya başlarsa tam kapatma uygulanmalıdır.

Hastanın arkasında durur, bir eliyle göğsünü destekler, diğer elini ise topuzuyla iki kürek kemiğinin arasından geçirip 5 kez kuvvetli bir şekilde vurur.

Tıkanıklığın giderilmemesi durumunda Heimlich hareketi yapılır. Hasta arkadan sarılır, vücudu kavranır ve bir el yumruk haline getirilir, başparmak da dışarı çıkacak şekilde kullanılır. İnanç tahtasının bittiği yer ile göbek deliğinin tam ortasına yumruk konulur. Diğer elinizle yumruğunuzu kavrayın ve geriye ve yukarıya doğru 5 kez baskı uygulayın.

Bu uygulamaya hasta bilincini kaybedinceye ve yabancı cisim çıkana kadar 5 sırta vuruş ve 5 karın baskısı şeklinde devam edilmelidir.

çocuklarda

Çocuk tamamen engellenmişse uygulama yetişkinlerde olduğu gibidir ancak önemli olan çocuklarla aynı mesafede durmamızdır.

Çocuklarda yetişkinlerde uyguladığımız baskının yarısını uygulamalıyız.

Bebeklerde

Bebek tamamen doymuşsa, baş ve boyun eksenini koruyarak ağzı açık olacak şekilde tek kol üzerine yatırıyoruz.

İki kürek kemiğinin ortasına 5 kez hafifçe vuruyoruz. Uygulamayla yabancı cisim çıkmazsa bebeğin başını ve boynunu koruyarak diğer kolumuza alıyoruz. Bebeklerde yetişkinlerden ve çocuklardan farklı olarak inanç tahtasının alt ucunun hemen altına, her iki göğsün ortasına, yaklaşık 45 derecelik açıyla iki parmağımızla beş kez baskı uyguluyoruz.

Bu uygulamaya yabancı cisim çıkana kadar sırta 5, göğse 5 bası şeklinde devam ediyoruz.”

kepsut-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu