Haber

Çankırı’nın yaşlı nüfusuna ilişkin veri toplanacak

Çankırı Valiliği ile Çankırı Karatekin Üniversitesi arasında “Çankırı yaşlanma profili” araştırması için iş birliği protokolü imzalandı.

Vali Abdullah Ayaz ve Rektör Prof. Çankırı merkez, ilçe ve köylerde yaşayan yaşlıların sağlık durumları ve durumları.

Vali Ayaz, yaptığı açıklamada, dünyada ve Türkiye’de son yıllarda yaşanan en büyük değişimin nüfusun yaşlanması olduğunu söyledi.

40 yıl önce Türkiye’de 65 yaş ve üstü nüfus oranının yüzde 4,7 iken bugün yüzde 9,7 olduğunu belirten Ayaz, “Kırk yıl sonra yüzde 22,6 olacağı tahmin ediliyor. Çok yakın bir gelecekte 1 Ülkemizde yaşayan her dört kişiden biri, “Çankırı yüzde 16,9’luk yaşlı nüfusu ile Türkiye’nin en eski beşinci ili ve yaşlı hizmetlerine en çok ihtiyaç duyan illerin başında geliyor.”

Yaşlılara yönelik sosyal, psikolojik, sağlık ve bakım hizmetlerine olan ihtiyacın günümüzde olduğunu ve gelecekte artacağını vurgulayan Ayaz, “Bu ihtiyaçları karşılayacak politika, finansman ve hizmet altyapısı ihtiyacı da buna paralel olarak artacaktır. ihtiyaçlarını belirlemek ve kanıta dayalı bilgilerden yola çıkmaktır.Bundan yola çıkarak Çankırı Karatekin Üniversitesi ile imzalamış olduğumuz protokol neticesinde yapılan çalışmaların geleceğimize ışık tutacağına inanıyor ve hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. şehrimiz ve halkımız.” ifadeleri kullandı.

Rektör Çiftçi, üniversitelerin eğitim dışındaki temel görevlerinden birinin de araştırma ve geliştirme olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

“Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz tarafından gerçekleştirilecek olan bu çalışma ile Çankırı’da yaşayan halkımızın yaşlanma profilini inceleyerek oluşturulacak yol haritasına ışık tutmayı amaçlıyoruz. Bu araştırma, Yerel Yaşlılık Profili” rapor ildeki kurumlara yaşlılara verecekleri hizmetlerde yol gösterici olacaktır.Bunun dışında devletimizin yerel yaşlılık politikaları için önerilerde bulunulacak, yerel yönetimler için politika önerileri yapılacak, fizibilite altyapısı özel sektöre yapacakları yatırımlar için yaratılacak, kentte yaşlılık konusunda toplumsal bilinç artırılacak ve yeni Ar-Ge projeleri finanse edilecektir.

Bir yıl sürecek araştırma sonucunda hazırlanacak raporlar ve analiz önerileri kitap haline getirilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu