Ekonomi

ABD’de tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde gerçekleşti

ABD’de tarım dışı istihdam ocak ayında beklentilerin üzerinde 353 bin kişi artarken işsizlik oranı değişmeyerek yüzde 3,7’de kaldı. ABD Çalışma Bakanlığı Ocak ayı istihdam raporunu açıkladı. Buna göre ülkede tarım dışı sektörlerde istihdam Ocak ayında 353 bin kişi arttı. Piyasa beklentilerinin üzerinde artan tarım dışı istihdam verisinin bu dönemde 185 bin kişi artması bekleniyordu.

İstihdam profesyonel ve ticari hizmetler, sağlık hizmetleri, perakende ticaret ve toplumsal yardım alanlarında artarken madencilik, taşocakçılığı ve petrol ve gaz çıkarma sektörlerinde azaldı. Tarım dışı istihdama ilişkin Aralık 2023 verilerinde revizyon yapıldı. Buna göre tarım dışı istihdam artışı geçen yılın Aralık ayında 216 binden 333 bine çıktı.

İşsizlik oranı değişmedi

ABD’de işsizlik oranı Ocak ayında bir önceki aya göre değişmeyerek yüzde 3,7 olarak kaydedildi. Bu dönemde piyasa beklentilerinin altında gerçekleşen işsizlik oranının yüzde 3,8 olması bekleniyordu. Ülkedeki işsiz sayısı ocak ayında 144 bin azalarak 6 milyon 124 bine geriledi. İşgücüne katılma oranı bu dönemde değişmeyerek 62,5’e ulaştı.

Haftalık ortalama çalışma saati 34,1’e düşerken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dikkatle takip ettiği ortalama saatlik kazanç ise yüzde 0,6 artışla 34,55 dolara yükseldi. Piyasa beklentisi, söz konusu dönemde ortalama saatlik kazancın yüzde 0,3 oranında artacağı yönündeydi. Ortalama saatlik kazanç verileri Aralık 2023’te yüzde 0,4 arttı.

bogazkaleajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu